Interjú, november hónap alkotójával - Mónus Mimivel, azaz a Papetri Paperworks alapítójával

2016. november 8., kedd1.       Kérlek, mutasd be egy mondatban a márkát!

A nevem Mónus Mimi, és én vagyok a Papetri Paperworks nevű papíripari élményvállalat alapítója és tervezője. A Papetri egy olyan fenntartható keretek között működő pici vállalkozás, ahol abszolút fair trade alapon, megfizetett és megbecsült munkával hozzuk létre termékeinket, kizárólag prémium minőségű, legnagyobb részt újrahasznosított, vagy könnyen hasznosítható/lebomló  alapanyagokból gondolkodunk és dolgozunk. 2012 telén alakult meg hivatalosan, de a kezdetek 2005-re nyúlnak vissza, amikor megtanultam a könyvkötés alapjait. Azóta ez szerelem, hobbi, lassan pedig hivatássá alakul bennem ez az egész dolog. Könyveink és egyéb termékeink alacsony technikai körülmények között készülnek, de annál magasabb minőségben. Hiszünk a kézírás fontosságában, a személyességben, így kemény kötésű könyveinkből mintánként maximum 8 darab készül. Saját tervezésű mintáinkat vagy kézzel nyomjuk, vagy magasnyomású nagyon régi gépekkel, vagy kisebb részüket digitálisan, de van egy külön nagy becsben tartott szériánk, amik kézzel vannak megrajzolva, sorszámozva és dedikálva. Nem saját mintáink, pedig az én szép nagy papír gyűjteményemből kerülnek ki, amiket utazásaim során szerzek be, idén már hoztam dolgokat Koppenhágából és Rómából is, de kaptam ajándékba pár szuper dolgot Ljubljana-ból. De vannak japán, cseh, angol, német szuper kézi papírok is, többek között.
Kitölthető szakácskönyvünk pedig már jó sok háztartásban helyet kapott, de levélpapír készleteinkkel is sokan leveleznek már a világ minden tájáról.
Folyamatosan fejlesztünk, tervezünk, a legfontosabb az egyszerűség, a személyesség és a jól használhatóság. 


2.       Mi az, amit az termékekkel szeretnél kifejezni? Van mottód, valami ami mindig tovább visz az alkotás útján?

Ilyesmit nem nagyon tudnék megfogalmazni. Ami viszont biztos, az az, hogy sosem lesz semmi annyira tökéletes, mint azt eredetileg kigondoltam. Így mindig pörgök ezeken, és ez magától visz előre.

3.       Honnan meríted az inspirációt a tervezéshez?

Abszolút magamból. Amiket rajzolok, azok mindig az aktuális élethelyzetemet tükrözik. Mivel eredetileg építőművész vagyok, és jelenleg nagyon hiányzik, így most elsősorban az absztrakt téri minták azok, amik mozgatnak. Térhatású síkelemes grafikákat rajzolgatok mostanság sokat.

4.       Hogyan zajlik egy átlagos napod?

Elég sokféle napjaim vannak, sokmindent csinálok. De mindig kávéval indul, anélkül nincsen agyműködésem.
Egy átlagos Papetris nap, amikor egyedül dolgozom, mindig hangosan szól valami zene, vagy film. Azzal jobban megy a koncentráció. Ha nem egyedül dolgozom éppen, akkor is filmnézés van, meg persze sok-sok beszélgetés, akkor valami monotonabb gyártási metódus van.  Amikor tanítok, előtte mindig pár órányi koncentrált csend és nyugalom, majd 6 óra feszített tanárnői lét következik.

5.       Mi a kedvenc helyed Budapesten?

Sokféle van abból. De sétálni leginkább a Melinda utcában szeretek fent a Széchenyi hegyen, de nagyon szeretem a Gül Baba utcát és környékét is. Fürdőből a Lukács a legjobb, az nagyon familiáris. De a 8. kerületi Magdolna negyed is nagyon bejön, ott mindig van valami felfedezni való.


6.       Miért szereted a DIP Design Passage-t?

Az is nagyon familiáris dolog. Vagyunk páran, akik a kezdetektől kezdve kijárunk, és már-már barátsággá alakult viszonyok vannak ott. Ez a kedvenc részem. És mindig jön pár szuper meglátásokkal rendelkező ember, akikből sok-sok ötletet tudok meríteni.


Mónus Mimi
7.       Közeleg a karácsony, neked mitől lesz különleges az ünnep?

Ez az időszak az egyetlen, amikor valóban ki lehet kapcsolni a munkát egy időre. Mert néha azt is kell, hogy az ember karban tartsa magát. Ilyenkor senki sem keres sem telefonon, sem e-mailben, így végtelenül csönd van, és ilyenkor nagyon másról szól az élet, mint a hétköznapokban. Na és persze ilyenkor indul be nálunk a zserbó szezon, ami nekem nagy kedvencem.


Paperti Paperworks elérhetőségek:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Proudly designed by Mlekoshi playground